Handleiding: WordPress updaten met de WordPress Toolkit
Het bijwerken van WordPress, plug-ins en thema’s is essentieel om je website veilig en up-to-date te houden. Maar hoe doe je dat zonder risico? Volg dit uitgebreide stappenplan en leer hoe je veilig updates uitvoert via de WordPress Toolkit in Plesk.
De WordPress Toolkit met alle handige functies die in deze handleiding worden besproken, is volledig beschikbaar in onze WordPress Hosting pakketten. Zo kun je eenvoudig en veilig je website beheren, testen en updaten.
Hoewel het op het eerste gezicht misschien een grote klus lijkt, zul je merken dat het met een beetje oefening heel goed te doen is. Na een paar keer voelt het als een routineklus waarmee je je website veilig en up-to-date houdt
1. Maak een staging-omgeving aan via de WordPress Toolkit
Een staging-omgeving is een exacte kopie van je WordPress-website, maar op een aparte locatie. Dit stelt je in staat om updates en wijzigingen te testen zonder risico voor je live-site. Plesk biedt een eenvoudige manier om zo’n staging-omgeving op te zetten:
- Log in op het Plesk-dashboard.
- Ga naar Websites & domeinen.
- Als je WordPress-site al herkend is door Plesk, zie je een tabblad WordPress. Zie je dit niet, klik dan in de rechter zijbalk op WordPress en voer een Scan uit om je site aan de WordPress Toolkit toe te voegen.
- Selecteer je website en klik op Klonen.
- Plesk stelt automatisch een subdomein voor, bijvoorbeeld
staging.jouwwebsite.nl
. - Klik op Starten om het klonen te beginnen.
- Nadat de staging-omgeving is aangemaakt, ga je naar de beheerpagina van de staging-site.
Tip: De staging-omgeving wordt automatisch voorzien van een SSL-certificaat. Wil je daar niet op wachten? Klik op de Dashboard-tab, ga naar SSL/TLS-certificaten, en kies Gratis ophalen.
Nu de staging-omgeving is aangemaakt, voer je alle volgende stappen op deze testomgeving uit. Dit voorkomt dat wijzigingen direct invloed hebben op je live-website. Zorg ervoor dat je vanaf nu werkt op het staging-domein, zoals staging.jouwwebsite.nl
, en niet op je hoofddomein.
2. Maak een snapshot van je website
Een snapshot is een reservekopie van je website. Hiermee kun je de originele versie herstellen als er iets misgaat tijdens het bijwerken.
- Open de WordPress Toolkit.
- Klik op Reservekopieën maken en terugplaatsen.
- Klik op Reservekopie maken en maak eventueel een notitie van de naam van het bestand.
Waarom een snapshot? Dit biedt een snelle manier om terug te gaan naar een werkende versie van je website zonder dat je een volledige back-up hoeft terug te zetten.
3. Werk plug-ins één voor één bij
Plug-ins zijn de uitbreidingen van je WordPress-website. Regelmatige updates houden ze veilig en compatibel met nieuwe WordPress-versies.
- Open de WordPress Toolkit.
- In het Status-overzicht zie je of er updates beschikbaar zijn.
- Klik op Plug-in-updates installeren en werk de plug-ins één voor één bij.
- Controleer na elke update of je website nog goed functioneert.
Waarom één voor één? Dit helpt je snel te achterhalen welke plug-in problemen veroorzaakt. Als een plug-in je website crasht, kun je deze uitschakelen of een herstelpunt terugzetten.
4. Controleer de logbestanden via de WP Toolkit
Logbestanden registreren alles wat er op je website gebeurt. Als een plug-in of thema problemen veroorzaakt, kun je de oorzaak vaak vinden in de error_log.
- Open de WordPress Toolkit en ga naar Logbestanden.
- Kies bij de dropdown Ernst voor ERROR.
- Schakel Real-time updates in.
- Open nu de staging-omgeving in een andere browser en controleer of alles werkt terwijl je de logbestanden in de gaten houdt.
Belangrijk: Gebruik twee verschillende browsers voor de staging-omgeving en de logbestanden. Bijvoorbeeld:
- Open de staging-omgeving in Firefox.
- Bekijk de logbestanden in Chrome.
5. Werk thema’s bij
Thema’s bepalen het uiterlijk van je website. Net als plug-ins hebben ze updates nodig om compatibiliteit en veiligheid te waarborgen.
- Open de WordPress Toolkit.
- In het Status-overzicht zie je of er thema-updates beschikbaar zijn.
- Klik op Thema-updates installeren.
Let op: Commerciële thema’s hebben vaak een eigen updateprocedure. Controleer altijd de handleiding van de ontwikkelaar voordat je updates uitvoert. De standaard WordPress-thema’s (zoals Twenty Twenty-Three) kun je zonder problemen bijwerken.
6. Werk WordPress zelf bij
Als laatste stap kun je WordPress zelf bijwerken. Dit zorgt ervoor dat je website profiteert van de nieuwste functies, beveiligingsupdates en verbeteringen in prestaties.
- Open de WordPress Toolkit.
- Klik op de optie om WordPress bij te werken.
- De Toolkit maakt automatisch een Herstelpunt aan voordat de update wordt uitgevoerd.
Waarom als laatste? Door WordPress als laatste bij te werken, voorkom je dat plug-ins direct opnieuw incompatibel worden. Controleer na de update of alles nog goed functioneert.
7. Zorg dat de staging-omgeving niet te lang blijft bestaan
- Beperk het gebruik van de staging-omgeving tot enkele uren, maximaal een dag.
- Werk zo snel mogelijk je productieomgeving bij om alles synchroon te houden.
8. Wijzigingen van de staging-omgeving naar de productieomgeving terugzetten
Nu je de updates succesvol hebt getest in de staging-omgeving, kun je deze wijzigingen doorvoeren op je productieomgeving (je live-website). Je hebt twee opties om dit te doen, afhankelijk van wat je zelf het prettigst vindt en hoe comfortabel je bent met technische stappen.
Optie 1: Synchroniseer de wijzigingen van de staging-omgeving naar de productieomgeving
Met deze methode kopieer je de updates die je in de staging-omgeving hebt gedaan rechtstreeks naar je live-website. Dit is handig als je zeker weet dat alle wijzigingen in de staging-omgeving goed werken en je snel wilt werken.
- Open de WordPress Toolkit in Plesk.
- Klik op je staging-omgeving (bijvoorbeeld
staging.jouwwebsite.nl
). - Kies Gegevens kopiëren in de toolkit.
- Kies bij "Doel" je live-website.
- Je krijgt mogelijk een waarschuwing dat er een oudere versie van WordPress op je live-website staat. Dit is normaal, want de staging-omgeving heeft inmiddels de updates. Dit wordt opgelost tijdens het kopiëren.
- Selecteer zorgvuldig welke gegevens je wilt kopiëren:
- Alleen bestanden: Hiermee kopieer je alleen de bijgewerkte bestanden, zoals WordPress-bestanden, plug-ins en thema’s.
- Alleen database: Hiermee kopieer je alleen wijzigingen in de database, zoals nieuwe instellingen of configuraties.
- Bestanden en database: Kies deze optie als je niet zeker weet wat je moet kiezen of als je zowel WordPress-bestanden als databasewijzigingen wilt doorvoeren.
Specifieke instellingen voor database-synchronisatie
Als je ervoor kiest om bestanden én de database te kopiëren, moet je extra voorzichtig zijn met de database-instellingen. Bij het synchroniseren van de database:
- Synchroniseer alle tabellen, behalve:
postmeta
posts
usermeta
users
Deze tabellen bevatten gegevens die sinds de staging-update op de live-website kunnen zijn gewijzigd (zoals nieuwe blogposts, reacties of gebruikersinformatie). Deze tabellen mogen dus niet worden overschreven.
Tip: In Plesk hebben tabellen vaak een voorvoegsel (zoals wp_
). Controleer goed of je de juiste tabellen selecteert.
- Maak een herstelpunt:
- Vink de optie aan om een herstelpunt te maken voordat je gegevens kopieert. Dit biedt een vangnet als er iets misgaat.
- Start de synchronisatie: Controleer zorgvuldig of alle instellingen correct zijn en klik op Synchronisatie starten. Tijdens het kopiëren gaat je live-website automatisch in onderhoudsmodus. Bezoekers zien dan een melding dat er onderhoud plaatsvindt.
- Controleer de live-website na synchronisatie: Bezoek je live-website om te controleren of alle wijzigingen correct zijn doorgevoerd.
- Controleer ook of alle functionaliteiten werken, zoals formulieren, plug-ins en belangrijke pagina’s.
Let op:
- Zorg ervoor dat je de synchronisatie niet onderbreekt. Wacht tot het proces volledig is voltooid.
- Controleer na de synchronisatie je live-website om zeker te weten dat alles goed werkt.
Optie 2: Voer de updates opnieuw uit op de productieomgeving
Als je liever alles handmatig doet, kun je de updates stap voor stap opnieuw uitvoeren op je live-website. Dit is meer werk, maar geeft je extra controle.
- Maak een back-up van je productieomgeving: Open de WordPress Toolkit en maak een Herstelpunt van je live-website. Zo kun je terug naar een eerdere versie als er iets misgaat.
- Update WordPress, plug-ins en thema's op de productieomgeving: Voer dezelfde updates uit die je in de staging-omgeving hebt getest.
- Gebruik de WordPress Toolkit om stap voor stap alles bij te werken:
- Start met de plug-ins.
- Update daarna de thema’s.
- Werk als laatste WordPress zelf bij.
- Gebruik de WordPress Toolkit om stap voor stap alles bij te werken:
- Controleer je live-website na elke update:
- Bezoek je live-website na elke stap om te zien of alles goed werkt.
Welke optie moet je kiezen?
Optie 1 (synchroniseren):
Kies deze optie als je snel wilt werken en zeker bent dat de staging-omgeving perfect werkt.
Optie 2 (opnieuw updaten):
Kies deze optie als je meer controle wilt over het updateproces of als je twijfelt over bepaalde wijzigingen in de staging-omgeving.
8. De staging-omgeving verwijderen na succesvolle updates
Na het doorvoeren van alle updates en het controleren van je live-website, kun je de staging-omgeving verwijderen om te zorgen dat de staging-site niet per ongeluk publiek toegankelijk blijft. Het verwijderen van een staging-omgeving vereist echter zorgvuldigheid.
Stappen om de staging-omgeving te verwijderen
- Controleer de productieomgeving: Zorg ervoor dat je live website volledig functioneert en dat alle wijzigingen correct zijn doorgevoerd. Controleer ook de logbestanden zoals eerder uitgelegd.
- Verwijder de staging-omgeving via de WordPress Toolkit:
- Open de WordPress Toolkit.
- Selecteer de staging-omgeving.
- Klik op ...Meer -> WordPress verwijderen en volg de instructies. Plesk zal nu WordPress van de staging omgeving verwijderen en de bijbehorenden database.
- Controleer of de database van de staging-omgeving is verwijderd:
- Let op: Plesk verwijdert soms niet automatisch de database die aan de staging-omgeving gekoppeld was. Dit kun je handmatig doen via het Databases tabblad.
- Identificeer de database van de staging-omgeving door te kijken naar de naam (meestal bevat deze een verwijzing naar de staging-URL, zoals
staging_domeinnaam
). - Maak geen fouten! Controleer meerdere keren of je de juiste database selecteert voordat je deze verwijdert.
- Verwijder de staging-omgeving
- Klik op de drie vertikale puntjes helemaal aan het einde van de naam van de staging-domeinnaam.
- Kies Subdomein verwijderen.
- Je hebt nu de staging-omgeving verwijderd.
Belangrijke aandachtspunten bij het verwijderen van de staging-omgeving:
- Houd je administratie bij: Noteer welke databases en bestanden je hebt verwijderd, zodat je later geen twijfel hebt over wat er is gedaan.
- Dubbelcheck alles: Verwijder nooit iets als je niet 100% zeker weet dat het bij de staging-omgeving hoort. Het per ongeluk verwijderen van een productie-database kan grote gevolgen hebben.
Veelgestelde vragen over WordPress-updates
1. Waarom is een staging-omgeving belangrijk?
Een staging-omgeving voorkomt dat je live-website onbruikbaar wordt door updates. Je kunt veilig testen en pas wijzigingen doorvoeren als alles goed werkt.
2. Hoe vaak moet ik mijn WordPress-website updaten?
Controleer minstens één keer per maand op updates voor WordPress, thema’s en plug-ins. Installeer beveiligingsupdates direct om je website te beschermen.
3. Wat als een update mijn website crasht?
Gebruik een herstelpunt of schakel de problematische plug-in of het thema uit via de WordPress Toolkit. Raadpleeg de logbestanden om te achterhalen wat er misging.
4. Kan ik automatische updates inschakelen voor WordPress?
Ja, in de WordPress Toolkit kun je instellen dat updates voor WordPress, plug-ins en thema's automatisch worden uitgevoerd. Dit is handig voor beveiligingsupdates, maar je loopt meer risico op conflicten. Een staging-omgeving gebruiken blijft de veiligste optie.
Met deze handleiding ben je goed voorbereid om je WordPress-website veilig en efficiënt bij te werken. Door dit stappenplan te volgen, houd je je website veilig, functioneel en up-to-date.